Nyomtatás

A továbbképzések részletes bemutatása

Praktikus óvodában, iskolában, de akár családi körben is megvalósítható hasznos tippekkel, ötletekkel gazdagodunk.
 
1. nap „Méhzümmögés és dühroham"- a figyelem, az emlékezet, a tanulás és viselkedés alapjai
2. nap „A kevesebb, több! Egy gyermek sem akarja szüleit, tanárait bosszantani!" – tanulási zavarok és kezelésük
3. nap „Sokkal jobb rossz gyereknek lenni, mint buta gyereknek!" - magatartás és viselkedészavarok kezelése
 
1. Továbbképzési nap:
„ Méhzümmögés és dühroham"- a figyelem, a memória, a tanulási folyamat, és a viselkedés szervezése az idegrendszeri feldolgozás alapján.
Értem, hogy mi történik a gyermek fejében miközben tanítani, nevelni akarom? A felsorolt funkciók megfelelő működését tanulmányozzuk, értelmezzük, gyakorlati helyzetek, saját élmény segítségével próbáljuk megtapasztalni, mit és hogyan élnek át a gyermekek, akiknél a felsorolt területeken probléma merül fel.
Hasznos tippeket, tanácsokat gyűjtünk az otthoni, óvodai, iskolai helyzetben való megfelelő segítségnyújtáshoz!
Ha megértjük, hogy mi okoz nehézséget a gyermeknek, akkor szülőként, pedagógusként megfelelően tudunk segíteni a hétköznapi helyzetekben, megelőzve a későbbi tanulási zavarok, magatartás és viselkedészavarok kialakulását. Praktikus óvodában, iskolában, de akár családi körben is megvalósítható hasznos tippekkel, ötletekkel gazdagodunk.
A következő kérdésekre keressük meg a válaszokat: Hogy tudjuk a gyermek figyelmét irányítani? Hogyan segítsünk, hogy a gyermek koncentrálni tudjon? Mikor kezdjük a gyermek fejlesztését? Hogyan kezdjük a fejlesztést? Hogyan növelhetjük az emlékezet kapacitását? Mit tegyünk, hogy a gyermek jobban tudjon reagálni, megfelelően tudjon viselkedni az adott helyzetben? Hogyan segíthetjük a gyermek aktivitásának szabályzását? Mit kell tenni ahhoz, hogy a gyermeknél ne alakuljanak ki tanulási, vagy viselkedészavarok?
 
2. Továbbképzési nap
„A kevesebb, több! Egy gyermek sem akarja szüleit, pedagógusait bosszantani!"
Mit tegyünk tanulási problémák /diszlexia, diszkalkulia, diszgráfia/ esetén az iskolában és otthon?
A tanulási zavar nem betegség, hanem sajátos információfeldolgozási mód, amely megfelelő terápiás ellátás mellett, és megfelelő tanítási módszerekkel hatékonyan és sikeresen kezelhető.
Fontos szempont, hogy a tanulási zavar bár leghangsúlyosabban az iskoláskorban jelenik meg, tünetei azonban azt megelőzően /korai diagnózis!/ és felnőttkorban /tanulás, munka, életvezetés terén/, is jelen vannak, s nehézséget jelenthetnek az egyén számára, mindaddig, amíg nem kap megfelelő segítséget. Hogy válik az egyén sajátos nevelés igényűvé /SNI/? Mi a hivatalos útja, módja és feltétele, hogy valakinél tanulás zavart diagnosztizáljanak? Miért fontos, hogy a felismerés pontos legyen? Melyek a terápiás és fejlesztési lehetőségek?
Főbb témák: tanulási zavar meghatározása, tanulási zavar és tehetség, a kompenzálás lehetőségei, diagnosztika, terápia és fejlesztés, hasznos óvodai és iskolai módszerek, amik otthon is segítséget jelenthetnek.
Minél többet tudunk meg idegrendszerünk összetett működéséről, annál hatékonyabban tudjuk befolyásolni, megváltoztatni a kóros működési formákat, folyamatokat. Így tudjuk elősegíteni, hogy az egyén mind tökéletesebb interakciót folytathasson a környezetével, ami pedig az egyén életminőségét határozza meg. Praktikus óvodában, iskolában, de akár családi körben is megvalósítható hasznos tippekkel, ötletekkel, játékokkal, módszerekkel gazdagodunk a tanulási zavarok megelőzéséhez és kezeléséhez!
 
3. Továbbképzési nap
"Sokkal jobb rossz gyereknek lenni, mint buta gyereknek!" - magatartás és viselkedészavarok felismerése és kezelése
A továbbképzés keretein belül megpróbálunk a magatartászavarok és viselkedészavarok nehézségei mögé nézni, s változtatni saját hozzáállásunkon, megszokott, de nem feltétlenül hatékony és eredményes reakcióinkon, módszereinken.
Konkrét helyzetek /hiszti, káromkodás, agresszivitás, rongálás/ kezelésére keresünk jó megoldásokat!
A továbbképzés során a figyelemzavar és hiperaktivitás /ADHD, ADD/, valamint az autisztikus tünetek felismerésére és kezelésére hangsúlyt fordítunk.
Praktikus óvodában, iskolában, de akár családi körben is megvalósítható hasznos tippekkel, ötletekkel tesszük hatékonyabbá nevelési módszereinket. Különös figyelmet fordítunk a szülők, pedagógusok és a gyermekek között kialakult játszmák felismerésére, leépítésére, az értékelés, a jutalmazás és szankcionálás rendszerére, következetes, rendszeres otthoni és intézményi napirend kialakítására, hogy nevelési stratégiáinkat hatékonyabbá és eredményesebbé tegyük!
 

Kapcsolódó elemek